Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

3 Rawiri Place

This project at 3 Rawiri Place in Hobsonville involved stormwater, earthworks and landscape issues within a site in the Light Industry Zone, subject to Hobsonville Corridor Sub-Precinct C.

 

The approved building has a total Gross Floor Area of 17,170m2, which includes mainly office space. The building includes 80 car parking spaces.

The project involved a number on highly complex planning issues. Most notably, we were able to secure a non-notified, non-complying resource consent for a building that infringed maximum height and the Maximum Total Floor Area Ratio.

 

The development will provide for a bespoke 136 room ‘micro-hotel’ comprising a seven-storey commercial building within the mixed use zone, with a restaurant/bar on the ground floor that provides outdoor seating to Newton Road and Exmouth Street.

The site presented a number of challenges including a maximum height infringement and close proximity to a protected volcanic viewshaft, as well as groundwater and historical contamination issues.

The building presents a strong architectural statement in its location, and will greatly enhance the existing amenity of Newton Road and the service industry within the immediate area.

 

The development will provide for a bespoke 190 room hotel, comprising a 14-storey commercial building within the city centre zone, with a restaurant, cafe, breakfast bar, underground parking, and gym.

The proposal involved the creation of a public through-site link between Wakefield Street and Airedale Street. The proposal sought to exceed the maximum floor area ratio controls and utilised a number of the bonus features by providing for a public through-site link and public artwork.

The design of the building, by ASC Architects, is comprised of a two-tower design, clad with a frittered glass screen, to create a pattern that is graduated up the tower. Through the commissioning and development of the artwork, the ceramic frit pattern has been refined as the artwork itself, transforming the entire façade into a work of art.

The development site had a number of constraints, including changing topography and groundwater. It also had to sensitively respond to the adjoining Airedale Cottages, a scheduled heritage building. The design did so by including a central, publicly accessible courtyard to the building adjoining the rear of the cottages.

The proposed development makes a strong design and architectural statement, greatly enhancing both Wakefield Street and Airedale Street.